Op beversafari met een packraft

Het was nog eens tijd voor een avontuur dichtbij huis, dus gingen we op een mooie avond in Mei op beversafari. We maakten kennis met een nieuwe, en tot nu toe nog minder bekende activiteit, namelijk packraften! Deze avondactiviteit biedt een perfecte mix van ontspanning en ontdekking, al wandelend en drijvend vanuit een packraft. We leerden tijdens dit microavontuur veel bij over de bever en spotten later op de avond maar liefst 3 bevers. Laat je inspireren door ons avontuur samen met Mathias van packraften.be en misschien drijf jij binnenkort ook in een packraft op de Dijle of een andere Belgische of Europese rivier.

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  Al wandelend op zoek naar beversporen

  We starten ons packraft avontuur in Heverlee station waar we de trein nemen naar Sint-Joris-Weert. We wandelen eerst 7 km door het natuurgebied ‘De Doode Bemde’, aangezien we met de packraft op het water gaan in Korbeek-Dijle. De zone in ‘De Doode Bemde’ is niet vrij bevaarbaar, wat duidelijk vermeld staat op het informatiebord aan de Dijle in Sint-Joris-Weert.

  Wij vonden de combinatie van wandelen en packraften ideaal! Zo werd er tijdens de wandeling tijd gemaakt voor enkele informatieve stopjes om meer bij te leren over de bevers. We zagen ook enkele beverwissels bij de rivier, waardoor ze makkelijk van de oever in het water kunnen geraken en omgekeerd.

  Het ‘zwaarste’ deel van de beversafari zou de wandeling van 7 km (met backpack) zijn, maar dit is zeker en vast te doen voor iedereen met een goede basisconditie.

  Op zoek naar bevers vanuit een packraft

  Veel mensen hebben vakantie al eens in een kayak of kano gezeten. Als je dat al leuk vond, dan zal je een packraft avontuur zéker leuk vinden! Je drijft letterlijk in een opgeblazen boot op het water, waardoor je makkelijk door de stroming wordt meegenomen. Uiteraard speelt het weer en de locatie een grote rol voor de moeilijkheidsgraad van het peddelen in de packraft. Als je in een rivier met veel stroming vaart kan je al eens hard moeten tegen peddelen, wat ook best vermoeiend kan zijn.

  De bever spotten onderweg was ons doel! Deze grote knager is vooral actief bij valavond, wat ook perfect getimed was door Mathias. Voordat we op water gaan eten we nog even onze zelfgemaakte wrap (makkelijk én lekker om mee te nemen) en dan waren we klaar om de Dijle te trotseren!

  En ja hoor, na het prachtig deel van de meanderende Dijle te hebben afgevaren, kwamen we op het einde maar liefst 3 bevers tegen. Als je een vermoeden hebt dat je een bever hebt gezien, dan is het sterk aangeraden om je heel kalm te laten meevoeren door de stroming, zodat de bever je niet direct hoort afkomen. Als een bever je dan gespot heeft, dan waarschuwt hij zijn familie door met zijn staart harde klappen op het water te geven.

  Wat is packraften?

  Packraften is een peddelsport waarbij je in een lichtgewicht, opblaasbare boot te water gaat. Een packraft kan makkelijk worden meegenomen op wandel- of fietstochten, echte een pluspunt in vergelijking met een kano of kajak.

  Packraft uitrusting voor beginners

  Een standaard packraftuitrusting bestaat uit de packraft, een opblaaszak, een opplooibare peddel, zwemvest en eventueel een spraydeck, helm en drysuit. Reken voor de totale uitrusting ongeveer 5 kg.

  Om waterdruppels van de peddel in de packraft te verminderen, kan je een spraydeck instaleren. Lissa maakte hier gebruik van, dus ze was volledig waterproof tijdens het packraften. Aangezien je in de packraft de hele tijd ‘stil’ zit, is het ook aangeraden om bij minder goed weer isolerende kleding aan te doen onder je waterdichte buitenlaag. Bijvoorbeeld een fleece of merino wol.

  Als het minder dan 15°c is, bijvoorbeeld als je op wildere rivieren of in de winter gaat raften, draag je best een drysuit. En om koude handen en voeten te vermijden kan je ook Neopreen sokken en handschoenen dragen, wat tijdens koudere dagen op vakantie in Zweden of Noorwegen zeker aan te raden is.

  Waarom eerst packraft materiaal huren?

  Als je geïnteresseerd bent in packraften, dan is het belangrijk om goed materiaal en een juiste uitrusting te hebben om je avonturen op het water veilig en aangenaam te maken. 

  Als beginner is het logisch dat je zelf geen packraft gear hebt liggen. Daarom raad ik aan om duur materiaal eerst te huren voordat je het aankoopt. Je kan bij Mathias van packraften.be zowel materiaal huren als kopen.

  Wat kan je allemaal doen bij Packraften.be?

  In samenwerking met Packraften.be kan je 10% korting krijgen op een microavontuur met onze kortingscode: SO-PR10 (geldig tot 2025).

  Veelgestelde vragen

  Gemiddeld weegt een packraft tussen de 2 en 4 kg, maar met de volledige uitrusting (peddel, reddingsvest en opblaaszak) reken je zeker 5 kg. Afhankelijk van het gebruik, rustig water of wild water, zal de packraft meer of minder wegen.

  Een packraft hoef je niet percé zelf op te blazen met je mond, er is namelijk een geniaal systeem d.m.v. een blaaszak die je kan vullen met lucht. Hou de zak in de wind, sluit de bovenkant van de zak met één arm en gebruik je andere arm om de lucht in de packraft te duwen. Bekijk deze YouTube video van packraften.be om het te visualiseren.

  Indien je als volwassenen samen met je kind wil (t.e.m. 12 jaar), dan kan je kiezen voor een duo-packraft. Voor kinderen ouder dan 13 jaar of groter dan 1m50 is het aan geraden om voor een solo packraft te kiezen.

  In Vlaanderen zijn de meeste rivieren het hele jaar door bevaarbaar. 

  In Wallonië zijn de rivieren heel sterk afhankelijk van regenwater. Het packraft seizoen in Wallonië beperkt zich van eind oktober tot eind mei. 

  Bekijk hier de kaart voor meer info over de toegankelijkheid van de verschillende waterlopen in Wallonië.

  Bever in actie
  We helpen je graag op weg!

  Handige sites
  om je reis te plannen

  Op onze reisblog maken we gebruik van affiliated links. Dit wil zeggen dat als je via deze links een aankoop doet, dat wij daar een kleine commissie van krijgen. Zonder extra kosten voor jou, een win-win dus! Zo help je ons bij het ondersteunen van onze reisblog.

  juriancuypers-lissaboeren
  Wil je ons steunen?

  Bedankt om onze blog te lezen!

  Met alle plezier delen wij onze reisverhalen, foto’s en video’s met andere avontuurlijke reizigers. Wie ons hiervoor graag wil bedanken of ons een zakcentje wil geven voor een volgende roadtrip kan ons hier trakteren op een koffietje.

  Duizendmaal dank,
  Jurian & Lissa

  Scroll naar boven