Alpe di Siusi: de grootste bergweide van Europa

Seiser Alm (of Alpe di Siusi in het Italiaans) is niet enkel UNESCO Werelderfgoed, maar het is ook de grootste bergweide in Europa met een oppervlakte van ruim 56 km². De bergweide (alm in het Italiaans) ligt tussen de 1800 en 2300 meter hoogte waardoor je zowel in de zomer als de winter er plezier kan beleven. Met de golvende heuvels, oude herdershutjes, vele wandel- en fietspaden is er voor iedereen wat wils.

Nog een pluspunt: overal waar je kijkt heb je prachtig zicht op de fotogenieke bergtop van Sassolungo!

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  Alpe di Siusi in de herfst met een beetje winterse magie

  Tijdens onze roadtrip in Italië met 9 andere travel-minded vrienden, was deze koude ochtend in Alpe di Siusi één van de highlights van onze trip. Waarom we zo vroeg in de ochtend gingen? Wel, dat deden we om de drukte te vermijden. Deze locatie is namelijk een welgekende bezienswaardigheid in de Dolomieten. We maakten een wandeling van 8 km vanuit Parking Compatsch Parcheggio naar een fotografie locatie (op onderstaande kaart te vinden) die we op voorhand in gedachten hadden. Je zou hier zeker meerdere dagen kunnen vertoeven door de meer dan 400 km aan wandelpaden, maar wij gingen dezelfde voormiddag al terug huiswaarts. Doordat het een ijskoude ochtend was en er geen wolkje aan de lucht was, zag het gras van de bergweide voor een keertje niet groen maar wit. Na een heen wandeling van 4 km kwamen we op tijd aan voor zonsopgang. Toen de zon in het midden tussen Sassolungo en Sassopiatto opkwam, begon het dunne witte tapijtje te smelten en warmden de felle zonnestralen heel de bergweide op. Tip: Vergeet zeker jouw zonnecrème niet, indien je overdag een grote wandeling maakt.

  Hoe kom je bij Seiser Alm?

  Indien je zoals ons een roadtrip maakt door de prachtige Dolomieten, dan moet je steeds rekening houden met de beperkte parkeermogelijkheden. Doordat Seiser Alm een unieke, maar daardoor heel bekende locatie is, stegen ook de parkeerkosten met maar liefst €7,50 de afgelopen 3 jaar. Zoals eerder vermeld parkeerden wij in ochtend bij Parking Compatsch Parcheggio. Deze parking kost momenteel €26,5 per dag (6u – 23u), wat niet bepaald goedkoop is. Let op: kamperen op deze parking is verboden en de heenweg naar het natuurgebied sluit van 9u tot 17u. Indien je toch tussen deze uren naar Alpe di Siusi wil, dan geraak je er enkel met de Seiser Alm Bahn of de bus. Indien je het niet erg vindt om een extra stukje te wandelen, kan je ook gratis parkeren bij Parkplatz P1 Spitzbühl. Ook vanuit Urtijëi kan je met Gondola Mont Seuc naar boven. Op deze manier kom je zo snel mogelijk bij onze fotolocatie. Dit is ook een goede keuze indien je vooral overdag wil wandelen. Meer info over de prijs en timetable vind je hier terug.

  Diversiteit aan activiteiten

  Wat we spijtig genoeg niet hebben kunnen doen, maar wel zouden aanraden:

  • Het avontuur opzoeken bij de via ferrata Sassolungo
  • In het winterseizoen skiën op de 63 km pistes
  • De regio verkennen met een mountainbike tour

  Camping of hotel bij Seiser Alm?

  Als je in de buurt van het dorp ‘Seis am Schlern’ een camping zoekt, dan is Camping Seiser Alm de beste keuze. Deze camping ligt ook niet ver van Seiser Alm Bahn indien je graag de auto beneden achter laat.

  Als je liever bij Seiser Alm op hotel gaat, dan ga je best op zoek rond het bergweide dorpje Compatsch, Bolzano. Veel hotels bieden namelijk gratis parking aan.

  Veelgestelde vragen

  De Seiser Alm ligt op een hoogte tussen 1800 en 2300 m en is erg populair bij veel avonturiers. Van wintersporters tot topsporters in de zomer voor wie het gebied ideaal is voor hoogte- en duurtraining.

  Doordat Seiser Alm in de winter een ski gebied is zijn er talrijke webcams aanwezig. Bekijk zeker de webcams op voorhand indien je op voorhand de weersomstandigheden wil weten. Maar met 300 dagen zon heb je niet veel kans op slecht weer.

  Don't forget it...

  Pin it for later

  seiser alm in de dolomieten
  We helpen je graag op weg!

  Handige sites
  om je reis te plannen

  Op onze reisblog maken we gebruik van affiliated links. Dit wil zeggen dat als je via deze links een aankoop doet, dat wij daar een kleine commissie van krijgen. Zonder extra kosten voor jou, een win-win dus! Zo help je ons bij het ondersteunen van onze reisblog.

  juriancuypers-lissaboeren
  Wil je ons steunen?

  Bedankt om onze blog te lezen!

  Met alle plezier delen wij onze reisverhalen, foto’s en video’s met andere avontuurlijke reizigers. Wie ons hiervoor graag wil bedanken of ons een zakcentje wil geven voor een volgende roadtrip kan ons hier trakteren op een koffietje.

  Duizendmaal dank,
  Jurian & Lissa

  Scroll naar boven