Wat te doen op en rond het meer van Bohinj

Aan de rand van het Nationaal Park Triglav vind je het grootste natuurlijke meer van Slovenië, namelijk het meer van Bohinj (Lake Bohinj). Wandelen rondom het meer van Bohinj is niet het enige wat je kan doen. Het meer heeft veel activiteiten te bieden zowel op als naast het water. Wij lijsten 7 activiteiten bij het meer van Bohinj op!

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents
  Lake Bohinj Slovenia kaart credits Hotel Sunrose 7
  Lake Bohinj map - credits Hotel Sunrose 7

  Wandel rondom Lake Bohinj

  • Wandelafstand: 7 km (of volledig rond 12 km)
  • Parkeren: Ukanc of Ribčev Laz
  • Korte route: Bus Ribčev Laz
  • Duur: +/- 2 uur (4 uur)

  We raden je aan om in de ochtend te wandelen rond het meer van Bohinj, wanneer de meeste dagtoeristen nog niet actief zijn en de natuur je hopelijk beloond met prachtig ochtend licht. Wij hadden spijtig genoeg een grijze regenachtige dag toen we vertoefden in Bohinj.

  Het pad rond het meer is makkelijk te volgen en goed gemarkeerd. Wij wandelden de korte wandeling van Ukanc naar Ribčev Laz, die je perfect in beide richtingen kan doen. Het hangt af waar je parkeert en of je de bus of boot neemt voor of na je wandeling. Ook hebben we de volledige lange wandeling toegevoegd die ons zeker de moeite lijkt als je mooi weer hebt!

  We starten de route op de parking vlakbij de camping Ukanc. Als je de toeristenkaart met gratis bus en parking hebt, dan lijkt het ons beter om te parkeren op één van de gratis parkings of P+R en de bus naar Ribčev Laz te nemen en daar de wandeling te starten. Meer info kan je hier terugvinden om jouw weg uit te stippelen naar het startpunt.

  We zijn nog maar pas vertrokken richting de noordelijke kant van het meer, en het begint te regenen. Niet ideaal om leuke pauzemomentjes langs het meer te maken. Daarom zijn we niet erg veel gestopt om foto’s te maken en hebben we onze plannen voor activiteiten rondom het meer van Bohinj wat moeten aanpassen. Zo stond de ‘7 lakes wandeling’ op de planning, alsook de beklimming van de Triglav. Spijtig genoeg veranderde de regenbui naar een onweer en zetten we na de wandeling onze roadtrip door Slovenië verder.

  Korte wandeling:
  Als je kiest voor de korte wandeling dan dien je voor of na je wandeling de boot of bus te nemen tussen Ribčev Laz en Ukanc. Zoek de uren op voorhand op. Zo is de timetable anders afhankelijk van het seizoen. Alle uren voor de boot en bus vind je hier terug.

  Lange wandeling:
  Als je kiest voor de lange wandeling van ongeveer 12 km dan dien je het deel tussen Ribčev Laz en Ukanc te wandelen. Hiervoor heb je 2 opties. Het pad langs het meer naast de autoweg waar toch wel veel auto en bus transport passeert. Of het hoger gelegen bergpad met dus meer hoogtemeters, maar ook enkele mooie uitzichtspunten over het meer van Bohinj.

  Tip: ontdek meerdere dagen het Bohinjmeer

  Indien je het meer van Bohinj en de omgeving écht wil ontdekken, blijf er dan 3 dagen en koop de Bohinj toeristenkaart aan om van zoveel mogelijk korting te kunnen genieten. Onze opsomming van de 7 activiteiten rond het Bohinjmeer is een goede leidraad als planning. Maar voel je vrij om activiteiten te schrappen en toe te voegen aan jouw lijstje! 

  Panoramische boot

  Op het meer van Bohinj varen 2 elektrische boten, die zelfs een naam hebben gekregen, namelijk Zlatorog en Triglavska roža. Je kan kiezen tussen een enkele reis of een retourtocht. De boten varen steeds tussen Ribčev Laz and Ukanc. Tijdens de vaart vertelt er een lokale gids over de omgeving en het meer.

  Tip: met de ‘Julian Alps: Bohinj card’ kan je 1 gratis rit maken met de boot! (lees er hieronder meer over)

  Tip: toeristenkaart voor het meer van Bohinj

  Met de ‘Julische Alpen: Bohinj Card’ krijg je korting en kan je veel bezienswaardigheden vermeld in deze blogpost gratis bezoeken. Ook verschillende parkings en openbaar vervoer zijn gratis. 

  De belangrijkste voordelen van de kaart zijn:

  • Gratis vervoer: met de bus of trein
  • Gratis parkeren in Bohinj: raadpleeg vooraf de deelnemende parkings
  • Gratis panoramisch boottochtje: 1 gratis boottochtje op het meer van Bohinj
  • Gratis toegang voor attracties: Savica waterval, Mostnica kloof, 3 musea, St. Johannes de Doper kerk
  • Kortingen (20%): outdoor water activiteiten, Vogel Cable Car, hotels rondom het meer, fietsverhuur, …

  Kajakken en andere sporten

  Ben je een echte waterrat? En gaat jouw voorkeur naar kanoën, kajakken, paddle-boarding en zwemmen? Of hou je van klimmen aan het water op de rotsen of mountainbiking? Dan is het meer van Bohinj ideaal voor jou!

  Het is fantastisch dat er opties zijn voor begeleide tochten, maar je kan ook zelf een kayak huren indien je het meer op eigen tempo wil verkennen. Het klimparcour in het Bohinj Adrenalin Park lijkt een uitdagende manier om de omgeving vanuit een ander perspectief te ervaren, terwijl de kliffen langs de oevers van het meer perfect zijn als je fan bent van rotsklimmen. Ook kan je paragliden boven het meer dat ongetwijfelt zorgt voor een adembenemend uitzicht! Met zoveel diversiteit aan activiteiten is er voor iedereen iets te beleven in de omgeving van het meer van Bohinj.

  7 lakes wandeling Triglav 

  De Triglav Lakes Valley Hike, een populaire wandelroute in Slovenië die de adembenemende natuur van het Triglav Nationaal Park verkent. Wij hadden normaal gezien deze hike gepland, totdat de weersvoorspelling helemaal omsloeg. De constante regen veranderde al heel snel in onweer, en het is nooit een goed plan om met onweer de bergen in te trekken voor een hike!

  De wandeling begint bij Planina Blato, waar je tijdens de zomermaanden gratis gebruik kan maken van een shuttle bus. Je kan ook bovenaan parkteren, maar dan betaal je zowel voor de tolweg als de parking. Vertrek zo vroeg mogelijk (6-7 uur), aangezien het een lange dag kan worden.

  De totale afstand van de wandeling is 24 km, en de heen-en-terugtocht naar de meren duurt doorgaans ongeveer 10 tot 12 uur. Het terrein kan soms uitdagend zijn, met steile hellingen en rotsachtige paden, dus een goede conditie en stevige wandelschoenen zijn aan te raden. Onderschat je niet aan het aantal km’s en hoogtemeters, want het kan zomaar je zwaarste hike ooit worden.

  Tijdens de tocht passeer je ook enkele berghutten waar je kan pauzeren voor een verfrissing en lokale lekkernijen. Vergeet niet om cash geld mee te nemen als je gaat wandelen in de bergen of om eigen snacks en lunch mee te nemen. Indien je graag wil overnachten in één van de berghutten, dan boek je best ruim voldoende op voorhand een bed.

  Wandelroute 7 lakes wandeling

  Bezoek de Savica waterval

  Aan de westelijke kant van het meer van Bohinj ligt de bron van Lake Bohinj genaamd ‘de Savica waterval’. Dit is één van de bekendste watervallen van Slovenië en daarom kan het overdag vrij druk zijn om de waterval te bezoeken. Dichtbij de waterval is een uitkijkplatform. De waterval is afgesloten met een hek, dus je moet doorheen het hek je foto maken. Een bezoek aan Slap Savica is goed te combineren met de hike naar de Triglav Lakes Hut.

  Wandelroute naar de Savica waterval

  • Wandelafstand: 11 km
  • Duur: +/- 1u 30min
  • inkom: €4 of gratis met Bohinj Card
  • Aantal trappen: 557 trappen
  • Hoogte waterval: 87 meter
  • Niet toegankelijk voor rolstoel en kinderwagen
  • Bereikbaarheid:
   • Parking vlakbij berghut Koča Pri Savici (€5 hoogseizoen)
   • Hop-on Hop-off Savica Waterfall bus vanuit Bohinjska Bistrica (enkel in hoogseizoen)
   • Lange wandeling startend in Ukanc 
  Savica waterfall slovenia Petr Ganaj
  Savica waterfall - photo by Petr Ganaj

  Mostnica kloof

  Een verborgen parel is de Mostnica Gorge, gelegen op ongeveer 8 km afstand voorbij Stara Fuzina. Deze kloof is misschien minder bekend, maar zeker de moeite waard om te verkennen. De wandelroute van 6 km leidt je door de kloof, waarbij je langs beide kanten van de de rivier wandelt en zo de hele kloof kan bewonderen. Tijdens de zomermaanden kost het toegangsticket in €4.

  Een hoogtepunt van de wandeling is de Elephant Rock, die zijn naam eer aandoet zodra je hem ziet. 

  Als je graag een langere route wil wandelen in de Mostnica kloof, dan kan je nog verder wandelen tot de Mostnica waterval. Deze wandeling is ongeveer 12 km en duurt ongeveer 3,5 uur. De langere wandeling kan je hier terugvinden.

  Meer info over de Mostnica kloof wandeling

  • Start wandeling: vanuit Stara Fužina Bus Station
  • Prijs: €4 of gratis met Julian Alps Bohinj Card
  • Duur: +/- 2 uur
  • Afstand: 6 km (heen en terug wandeling) 
  • Hoogtemeters: 150 m
  • Restaurant: halverwege de wandeling bij ‘Koča na Vojah’
  Mostnica gorge Elephant rock Slonček by Gunter Nuyts
  Mostnica gorge - Elephant rock - photo by Gunter Nuyts

  Met de kabelbaan naar Berg Vogel

  De Vogel Mountain is een paradijs voor wandelaars, met een wandelnetwerk van goed gemarkeerde wandelpaden die geschikt zijn voor alle niveaus van ervaring. Van een retour beklimming van de kabelbaan tot de top van de berg Vogel (1922 m hoogte), tot meer uitdagende trektochten, is er voor ieder wat wils.

  Op de top van de berg vind je het Vogel Ski Center, waar je kan genieten van een verfrissend drankje of een smakelijke maaltijd terwijl je beloond wordt met een prachtig uitzicht. Nadat de buikjes gevuld zijn, staat de beklimming van de berg Vogel je te wachten. Vind je 11 km te lang, dan kan je in het zomerseizoen met de nieuwe kabelbaan nog hoger gaan tot Orlove Glave. Weer enkele hoogte meters uitgespaard! 

  De top van Mountain Vogel beklimmen

  • Hiking trails: ontdek enkele hiking paden hier, of via de Komoot app.
  • Duur: +/- 4u 30min
  • Afstand: 11 km (lus hike met bergwandelen) 
  • Hoogtemeters: 600 m
  • Restaurant: Vogel Ski Center nabij de lift

  Kerkjes in en rondom Bohinj

  Johannes de Doperkerk

  Wanneer je arriveert ten oostelijk van het Bohinjmeer in Ribčev Laz, dan bevindt de kerk zich aan de overkant van Sava Bohinjska. De Johannes de Doper kerk is meer dan 700 jaar oud en het is mogelijk om de kerk te bezoeken.

  Cerkev Marijinega vnebozetja

  Dit kerkje kwamen wij tegen onderweg naar het meer van Bled in het kleine dorpje Bitjne. Het pittoreske karakter viel me meteen van ver op. Gelegen in de groene weide leek het me het ideale droneshot! 

  Overnachten rondom Bohinj

  Voor ieders budget kan je enkele dagen vertoeven rondom het meer van Bohinj. Er zijn zowel campings, appartementen, hotels en een berghut. 

  Campings in Bohinj

  • Website: camp-bohinj.si
  • Kostprijs: €18 – €24
  • Tent huren: huren van een tent voor 2 personen is mogelijk

  Hotels in Bohinj

   
  We helpen je graag op weg!

  Handige sites
  om je reis te plannen

  Op onze reisblog maken we gebruik van affiliated links. Dit wil zeggen dat als je via deze links een aankoop doet, dat wij daar een kleine commissie van krijgen. Zonder extra kosten voor jou, een win-win dus! Zo help je ons bij het ondersteunen van onze reisblog.

  juriancuypers-lissaboeren
  Wil je ons steunen?

  Bedankt om onze blog te lezen!

  Met alle plezier delen wij onze reisverhalen, foto’s en video’s met andere avontuurlijke reizigers. Wie ons hiervoor graag wil bedanken of ons een zakcentje wil geven voor een volgende roadtrip kan ons hier trakteren op een koffietje.

  Duizendmaal dank,
  Jurian & Lissa

  Scroll naar boven