Zelenci natuurreservaat in Kranjska Gora

Onze roadtrip door Slovenië startte met een bezoekje aan het Zelenci natuurreservaat, ook wel Zelenci natural reserve genoemd. Zelenci is de bron van de rivier Sava Dolinka, gelegen aan de noordelijke rand van het Triglav Nationaal Park. Aangezien het een zeer eenvoudige wandeling is, was dit een ideale locatie als eerste tussenstop van onze roadtrip.  We wilden graag de zonsondergang vastleggen vanaf de uitkijktoren bij het smaragdgroene meertje, waar je zicht hebt op de Julische Alpen in de achtergrond.

Inhoud
    Add a header to begin generating the table of contents

    Wandeling Zelenci natuurreservaat

    • Afstand: 2,4km
    • Duur: 40min
    • Moeilijkheidsgraad: makkelijk

    Eenmaal aangekomen op de parking vlak bij restaurant Gostilna Zelenci, starten we met onze korte wandeling. We nemen het wandelpad langs de weg richting een brug die je over de rivier Dolinka brengt. Aan de overkant wandel je langs open weilanden waar je de typisch Sloveense hooi droogrekken kan zien. Deze rekken kwamen we regelmatig tegen tijdens onze roadtrip langs de graslanden. We volgden nog even een pad in het bos waarna we aankwamen in het Zelenci natuurreservaat. Hier wandel je via een houten pad naar de uitkijktoren. Vanuit de uitkijktoren valt het pas echt op hoe prachtig het meer is met haar blauwgroene kleur! Als je de wandeling met zonsondergang (of zonsopgang) maakt zoals ons, dan kleuren de omliggende toppen van de Julische Alpen ook prachtig op.

    Leuk weetje: het woord ‘zelenci’ is geen toeval, want het betekent ‘groen’ in het Sloveens.

    Indien je enkel het houten paadje en de uitkijktoren vlak aan het meertje wil bezoeken, dan is de totale wandelafstand slechts 1km (heen en terug).

    Alternatieve wandelingen in de buurt van Zelenci natuurreservaat

    Het natuurpark is niet groot, maar je kan natuurlijk wel een grotere wandeling maken in de omgeving. Indien je overnacht in het dorp Kranjska Gora, dan kan je een hike van 13km (3u30min) maken. Je kan hier de langere route terugvinden.

    Of als je fan bent van hoogtemeters, dan is het ook mogelijk om de berg ‘Ciprnik’ te beklimmen, maar hou dan rekening met ongeveer 17km en een pittige 900m stijgen. Een beter startpunt voor de beklimming lijkt mij op de parking van het schansspring sportcomplex Planica Nordic Centre, aangezien het van hieruit het slechts 8km is.

    Overnachten nabij Zelenci

     
    Meer lezen over Slovenië?

    Recente reisblogs

    We helpen je graag op weg!

    Handige sites
    om je reis te plannen

    Op onze reisblog maken we gebruik van affiliated links. Dit wil zeggen dat als je via deze links een aankoop doet, dat wij daar een kleine commissie van krijgen. Zonder extra kosten voor jou, een win-win dus! Zo help je ons bij het ondersteunen van onze reisblog.

    steun somewhere outdoor
    Bedankt om onze blog te lezen

    Steun ons helemaal gratis!

    Met alle plezier delen wij onze reisverhalen, foto’s en video’s met andere reizigers. Als je ons hiervoor graag wil bedanken, dan kan dat door via onze linkjes je reis (of accommodatie, vliegticket, huurauto, activiteit, reisproduct) te boeken.

    Duizendmaal dank,
    Jurian & Lissa

    Scroll naar boven