Enkele highlights op het eiland Senja in Noorwegen

Plan je een vakantie naar Noorwegen, maar heb je niet weken de tijd om het hele land te verkennen? Ga dan naar Senja, dat is volgens de Noren zelf Noorwegen in het klein. Senja is het op één na grootste eiland van het land en heeft alles wat je van Noorwegen mag verwachten. Fjorden, kleine vissersdorpen, witte zandstranden en vooral unieke wandeltochten met uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Samen met mijn fotografie vriend Yngwie ging ik op roadtrip naar Senja. Het was een reis vol uitdagende hikes naar prachtige fotospots. In deze blogpost laat ik je kennismaken met enkele highlights van Senja!

Inhoud
    Add a header to begin generating the table of contents

    Route roadtrip Senja

    Het eiland Senja heeft enkele wondermooie hikes die je met de tent kan doen. Dit sprak ons beide enorm aan, daarom zorgen we ervoor dat we deze hikes steeds op de beste momenten van de dag bezochten namelijk tijdens zonsopkomst of zonsondergang.

    We verbleven in een kleine airbnb kamer met Senjahopen als uitvalbasis voor één week Senja. Ik zou aanraden om bijvoorbeeld 2 verschillende accomodaties te boeken, zodat je niet teveel extra km’s moet maken. Onderaan de blog som ik nog enkele accomodaties op en geef ik een totaaloverzicht van mogelijkheden.

    Husfjellet

    • Afstand: 8 km
    • Duur: 3 à 4 uur
    • Hoogtemeters: 600 m
    • Niveau: gemiddeld

    Tijdens onze roadtrip in Senja maakten we 2 bergtop hikes, waarbij we overnachten in onze tent. We maakten onze backpack dus volledig klaar met slaapsysteem, tent, Jetboil vuurtje, droogvoeding, Petzl hoofdlampje en natuurlijk cameramateriaal. We parkeerden onze auto in Skaland en van hieruit startten we de hike naar Husfjellet.

    We begonnen aan de klim tot juist onder de top waar er een iets vlakkere plateau is om onze tent te pitchen. We waren die avond niet de enige, aangezien 2 Slovaakse fotografen hetzelfde idee hadden om de zon te zien ondergaan op de top van Husfjellet.

    Ik moet zeggen dat de zonsondergang écht prachtig is vanaf de top! Je hebt dan een wijd uitzicht op de vele kleine eilandjes in het westen. We wisten dat het ‘s avonds en ‘s nachts droog ging blijven en er weinig wolking gingen zijn, ideaal om lang van de zonsondergang te genieten en eventueel ‘s nachts het noorderlicht te kunnen zien. Die nacht zagen we ook een klein beetje het noorderlicht, lucky us!

    Tungeneset

    Tungeneset ligt op de weg tussen Steinsfjord en Ersfjord. De parking beschikt over een openbare WC en de view is makkelijk bereikbaar, en is zelfs rolstoeltoegankelijk. Via het houten wandelpad van Siberisch Lariks ga je over de rotsen naar het uitzichtspunt op de Noordzee en het Okshornan-gebergte. Ook bekend als Devil’s Jaw, met scherpe pieken in het noorden. Wij kwamen later op de avond aan, toen de zon onderging achter het grijze wolkendek.

    Dit uitzichtspunt bestaat uit enkele betonnen blokken. Je kan uiteraard de omgeving verder te voet verkennen, maar wees voorzichtig voor het woeste opkomende water. De kleine plassen water die je kan gebruiken voor een prachtige reflectie in je foto zijn daar niet zomaar. Als fotograaf kan je je hier uitleven om te spelen met reflecties en leading lines van de rotsen.

    Bij mooi en warmer weer is dit ook een prachtige plek voor een middagpicknick. Ook rijden veel mensen ernaar toe om het noorderlicht te bekijken. Een mooie tussenstop die zeker niet mag ontbreken als je naar Senja gaat.

    Segla

    • Afstand: 4 km
    • Duur: 3 uur
    • Hoogtemeters: 400 m
    • Niveau: makkelijk / gemiddeld

    We reden naar Fjordgrad en parkeerden ons langs de weg nabij Hesten Trail Head waar je vlakbij een picknick hut met grill mogelijkheid hebt. De hike naar de top van Hesten met zicht op de berg Segla is perfect te doen als dagwandeling. Of je kan deze zoals ons ook met de tent doen om lang van het uitzicht en de stilte te kunnen genieten. Weet wel dat 400m stijgen (en dalen!) wel vermoeiender zal zijn en je evenwicht houden op sommige stukken lastig is. Neem daarom zeker wandelstokken mee, zodat je beter je evenwicht kan bewaren.

    Via het typisch smalle Noorse houten wandelpaadje start je de hike naar het viewpoint over Segla. Deze ligt tussen Segla en Hesten, maar is zeker de moeite waard én fotowaardig! Op de top van Hesten was er niet erg veel plaats om een tent op te zetten. We hebben er met ongeveer 7 personen geslapen.

    Deze nacht hoopten we vooral om geen wolken te hebben en het prachtige noorderlichtspectakel te kunnen bewonderen. De app ‘Aurora’ gaaf aan dat er een KP waarde van 5-6 is, wat erg veel kans is om het noorderlicht met het blootte oog te kunnen zien. We bleven daarom vrij lang op en maakten nog rond 24u/1u ‘s nachts een instant soepje klaar, voor moest de lucht plots toch groen kleuren. En het was het wachten waard! De eerste groene aurora lijnen werden zichtbaar en ik zette mijn camera en statief klaar op de locatie die ik in de avond al had uitgezocht. Een mooi kader met zicht op het noorden en een rots waar ik zelf op kon gaan staan. Door middel van een timer op mijn camera kon ik meerdere foto’s nemen en kleurde de hemel plots felgroen. Een prachtig moment dat zowel Yngwie als ik voor eeuwig zullen herinneren!

    Husøy

    In Senja moet je ook het unieke vissersdorp Husøy eens bezoeken. Dit is een erg actieve lokale gemeenschap op een piepklein eilandje omgeven door imposante bergen. Er liggen nog meer mooie fiskevær verspreid over het ruige eiland, bijvoorbeeld Mefjordvær en Hamn.

    Onderweg naar Husøy kwamen we 2 scherpe bochten tegen waar ik het idee had om mijn drone boven te halen. Na enkele mooie luchtbeelden vast te leggen, reden we verder naar beneden. Ook bij het eiland zelf wou ik graag een droneshot uit de lucht van heel het eiland Husøy en het fjord in de achtergrond. Dit is de omslagfoto van de blog bovenaan en de kalenderfoto van de maand September (voor de kopers van onze reiskalender).

    Ik steeg de drone een stukje verwijderd van de haven op en stuurde de drone meteen hoog de lucht in, zodat ik de meeuwen in de haven niet lastig viel. Vogels zijn altijd benieuwd naar drones en komen steeds rond de drone hangen wanneer je te dicht bij hun opstijgt. Een dronecrash wil je niet meemaken, dus safety first! Ik zou ook een dronevlucht als deze enkel aanraden voor ervaren dronepiloten en bij hevige wind niet over open water vliegen. Denk steeds na ofdat het shot het wel ‘waard’ gaat zijn voor het mogelijke risico dat je neemt.

    Overnachten in Senja

    1000 sterren hotel

    Slaap gratis onder het noorderlicht in een tent op een van de bergfjorden. Wij maakten 2 tent hikes naar de berg Husfjellet en berg Hesten met zicht op Segla. Zoek op voorhand het weer en bewolking via de weerapp TR.NO en kans op noorderlicht met de app ‘Aurora’.

     
    We helpen je graag op weg!

    Handige sites
    om je reis te plannen

    Op onze reisblog maken we gebruik van affiliated links. Dit wil zeggen dat als je via deze links een aankoop doet, dat wij daar een kleine commissie van krijgen. Zonder extra kosten voor jou, een win-win dus! Zo help je ons bij het ondersteunen van onze reisblog.

    steun somewhere outdoor
    Bedankt om onze blog te lezen

    Steun ons helemaal gratis!

    Met alle plezier delen wij onze reisverhalen, foto’s en video’s met andere reizigers. Als je ons hiervoor graag wil bedanken, dan kan dat door via onze linkjes je reis (of accommodatie, vliegticket, huurauto, activiteit, reisproduct) te boeken.

    Duizendmaal dank,
    Jurian & Lissa

    Scroll naar boven