Op bushcraftweekend met Outdoorschool

Tijdens een tweedaagse trektocht dompelen we ons onder in de wilde natuur, leren we essentiële vaardigheden om comfortabel te leven in de buitenlucht en verkennen we een nieuwe manier van hiken, namelijk de bushcraft manier. Van het efficiënt inpakken van je backpack tot het herkennen van dierensporen en het bouwen van een vuur uit één houtblok, elk aspect van de cursus belicht de kunst van bushcraft. Kom in deze blogpost te weten wat ik heb bijgeleerd over bushcraft tijdens het avontuurlijk weekend in de Ardennen met Outdoorschool.

Inhoud
    Add a header to begin generating the table of contents

    De basis leren van bushcraft

    Bushcraft omvat verschillende technieken om te overleven in de natuur, vaak met zo weinig mogelijk materiaal en door te vertrouwen op de natuurlijke hulpbronnen. Als je bushcraft in de natuur zijn er 5 basisbehoeften:
    • Onderdak
    • Vuur
    • Water
    • Voeding
    • Vaardigheden
    Denk hierbij aan het bouwen van schuilplaatsen, het maken van vuur, het zuiveren van water, het verzamelen van eetbare planten in het wild, het navigeren met kaart & kompas en het maken van gereedschap van natuurlijke materialen. Je kan dus zelf bushcraft ervaren door deze 5 topics te verwerken in je eigen bushcraftweekend of je kan meedoen met organisaties die bushcraftweekends organiseren. Ik heb zelf kennis gemaakt met bushcraft tijdens de winter bushcraft hike van Outdoorschool. Het gaf me een flashback naar mijn jeugd, toen ik erg actief was in de jeugdbeweging (Chiro). De verschillende technieken die we toen toepasten tijdens trektochten, kwamen nu goed van pas tijdens het bushcraftweekend. Zo had ik een basiskennis van kaart & kompas lezen, maar ik leerde ook veel nieuwe vaardigheden waar ik tot heden nooit mezelf in had verdiept.

    Wat is bushcraft?

    Bushcraft is een samentrekking van ‘bush’ (wildernis) en ‘craft’ (ambacht). Bushcraft verwijst dus letterlijk naar vaardigheden en kennis waarmee je kan overleven in het bos. Daarom sprak Brecht van Outdoorschool ook wel graag over de term ‘boskunde’.

    Mijn ervaring van het bushcraftweekend

    Ergens diep in de Ardennen kwamen we met +/- 15 deelnemers samen en leerden we elkaar aan het kampvuur een beetje kennen. Ik keek ernaar uit om met een groep gelijkgestemden een leuk weekend te hebben, samen te leren over de natuur en de natuur écht te beleven! Ook werd aan het kampvuur al snel duidelijk dat vuur een essentieel element is in de wildernis en het veel functies heeft.

    Eerst leerden we van Brecht hoe we onze backpack het beste inladen. Hierbij was het belangrijk dat je enkel het noodzakelijke meeneemt en je backpack niet vol stopt met zinloze luxe items, dit zijn alleen maar extra kilo’s. Op de 2-daagse hike was een goede basisconditie wel een vereiste. Je diende op de bushcraft hike je eigen backpack van +/- 15 kg te dragen, aangezien je al je uitrusting zelf moet dragen.

    Brecht leerde ons tijdens de hike veel technieken aan zoals een route uitstippelen met kaart en kompas, wat voor Lissa en mij nog goed van pas zal komen voor toekomstige avontuurlijke hikes. Ook leerden we veilig omgaan met een bushcraft mes en zaag, en leerden we de juiste techniek van hoe je bijvoorbeeld natuurlijke haringen kan maken voor je tarp of tent in de grond vast te zetten.

    Toen we arriveerden op de slaaplocatie, spanden we 2 tarpen, zodat we heel de avond droog aan het kampvuur konden zitten. Brecht liet ons zien waarom zijn hangmat zijn favoriete slaapsysteem is. Zo sliepen de deelnemers zowel in een hangmat in het bos, in een tentje of onder een tarp aan het kampvuur. Kies vooral een slaapsysteem dat jou ligt, maar durf ook uit jouw comfortzone te stappen en ontdek de wonderwereld van slapen in een hangmat (ik hoor Brecht het al zeggen 😄).

    Gedurende het hele weekend ervaren we ook nog meer de verbinding met de natuur, vooral door de stiltewandeling en toen Brecht ‘de zit’ introduceerde. Als je wil weten wat hij hiermee bedoeld, dan moet je zeker eens mee op bushcraftweekend gaan! We passen het ‘leave no trace’ principe toe. Enkele gewoontes hiervan zijn: neem steeds je afval mee, doof het kampvuur op een juiste manier, respecteer de wilde dieren in de natuur en nog zo veel meer. Ben je bewust dat jij bezoeker bent in de natuur en respecteer dus hun regels.

    Bushcraft vaardigheden

    Tijdens het weekend waren mijn favoriete bushcraft vaardigheden: vuur maken, navigatie met kaart & kompas en verschillende soorten slaapsystemen leren kennen.

    In het kort: wat kwam er allemaal aan bod tijdens het bushcraftweekend:

    • Rugzakologie: hoe pak je best je rugzak in
    • Navigatie: kaart & kompas leren gebruiken
    • Dierensporen herkennen
    • Veilig met mes, zaag en bijl leren werken
    • Droog hout vinden en verwerken
    • Vuur maken uit één blokje hout 
    • Water determineren op drinkbaarheid
    • Slaapsystemen: tarp, hangmat, tent
    • Natuurbeleving: verbinden met de natuur

    Wat kan je allemaal doen bij Outdoorschool?

    In samenwerking met Outdoorschool kan je 10% korting krijgen op alle losse weekends en dagworkshops (niet op jaaropleidingen en buitenlandse reizen) met onze kortingscode: SO-JUR-ODS10 (geldig t.e.m. maart 2025).

    "We werkten samen met Jurian van Somewhere Outdoor, wat een hele fijne samenwerking was! Als Outdoorschool vinden we het leuk om met enthousiaste outdoor mensen in contact te komen en dat was direct een klik! Letterlijk en figuurlijk want Jurian maakt waanzinnige kliks met zijn camera! Super mooie beelden van het bushcraft hike weekend ontvingen we! Als kers op de taart werd er een hele inspirerende blog geschreven waar mensen de bushcraft hike kunnen beleven! Wij raden een samenwerking met Somewhere Outdoor 100% aan!"
    Outdoorschool

    Bushcraft uitrusting voor beginners

    Als je geïnteresseerd bent in bushcraft, dan is het belangrijk om de juiste uitrusting te hebben om je avonturen in de wildernis veilig en succesvol te maken. Hieronder kan je mijn favoriete uitrusting terugvinden die aan bod kwam tijdens het weekend, met enkele aanbevelingen voor bushcraft voor beginners.

    Bonus tip!

    Als beginner is het logisch dat je thuis nog niet veel outdoor gear hebt liggen. Daarom raad ik aan om duur materiaal zoals een backpack, slaapsysteem (hangmat/tent) eerst een keertje te huren voordat je het aankoopt. Zo weet je ook of het weldegelijk iets voor jou is. Wanneer je het materiaal wil aankopen, dan investeer je best meteen in goede kwaliteit. Door te investeren in kwaliteitsvol outdoor materiaal én het juiste onderhoud, gaan je spullen langer mee. Het zou zonde zijn als je materiaal stuk gaat na x aantal jaar omdat je voor de goedkoopste optie koos. 

    Veelgestelde vragen

    Het grote verschil tussen beiden is de doelstelling. Bij bushcraft gaat het erover om a.d.h.v. outdoor-vaardigheden het bos te beleven. Survival focust zich meer op overleven en technieken om zo rap mogelijk uit de wildernis te geraken. Veel technieken overlappen in beide activiteiten, maar met een ander doel.

    In pricipe kan je veel vaardigheden van bushcraft overal beoefenen, zolang het maar dichtbij de natuur is. Afhankelijk van de techniek kies je jouw locatie. Denk hierbij aan je eigen tuin, een bos in je gemeente, op hiking weekend in de Ardennen of een avontuurlijk reis in de Zweedse bossen. Alles is mogelijk!

    Ik zou hier een hele lijst kunnen opsommen, maar je vraagt je best af: 'wat wil ik bijleren op een bushcraftweekend?' Een bushcraft rugzak kan volgende materialen bevatten: slaapsysteem, shelter, kleding, EHBO, drinkenbus, mes, ... Probeer enkel spullen mee te nemen als je deze effectief gaat gebruiken. Het kan zijn dat je hier en daar iets meer of minder nodig hebt naar gelang je eigen noden en behoefte.

    Buschcraft is voor alle leeftijden. Sommige volwassen verliezen 'het kind in zich' naar gelang ze ouder worden, en durven zich niet eens los te koppelen van de huidige eisen van de maatschappij.  Ik zelf kan beamen dat bushcraft echt een zalige beleving is voor volwassenen! Ook voor kinderen op zoek naar avontuur, biedt Brecht van Outdoorschool vele activiteiten aan. Meer info kan je terugvinden op outdoorschool.be.

    Don't forget it...

    Pin it for later

    navigeren met kaart en kompas
    We helpen je graag op weg!

    Handige sites
    om je reis te plannen

    Op onze reisblog maken we gebruik van affiliated links. Dit wil zeggen dat als je via deze links een aankoop doet, dat wij daar een kleine commissie van krijgen. Zonder extra kosten voor jou, een win-win dus! Zo help je ons bij het ondersteunen van onze reisblog.

    Als eerste op de hoogte zijn?

    Schrijf je in op
    onze nieuwsbrief

    "*" indicates required fields

    This field is for validation purposes and should be left unchanged.

    Geen spam, beloofd, en je kan op elk moment weer uitschrijven.

    juriancuypers-lissaboeren
    Wil je ons steunen?

    Bedankt om onze blog te lezen!

    Met alle plezier delen wij onze reisverhalen, foto’s en video’s met andere avontuurlijke reizigers. Wie ons hiervoor graag wil bedanken of ons een zakcentje wil geven voor een volgende roadtrip kan ons hier trakteren op een koffietje.

    Duizendmaal dank,
    Jurian & Lissa

    Scroll naar boven