Overnachten in een berghut

Na een lange dag wandelen en vele meters stijgen of dalen bereik je eindelijk je bestemming, een berghut gelegen in the middle of nowhere. Tijd om tot rust te komen, heerlijk te genieten van je avond en de zon zien ondergaan aan een bergmeer. Overnachten in een berghut is niet enkel een slaapplek in de bergen, het is een hele unieke ervaring! Of je nu kiest voor een grotere, bemande hut met voorzieningen of een kleine, onbemande hut waar je zelfvoorzienend moet zijn, het wordt ongetwijfeld een onvergetelijke herinnering. Wij vinden het een perfecte balans tussen avontuur en comfort, en een ideale manier om onze hikes met de tent af te wisselen om zo met minder bagage te kunnen wandelen.

Inhoud
    Add a header to begin generating the table of contents

    Wat is een berghut?

    Een berghut is een overnachtingsplaats in de bergen, met als functie dat je op een makkelijkere manier een meerdaagse tocht (huttentocht) in de bergen kan maken. Een berghut is populair bij bergwandelaars, alpinisten, rotsklimmers en mountain trailrunners. Het is de ideale uitvalsbasis om je bergavontuur iets comfortabeler te maken, omdat je minder gewicht moet meenemen in je backpack. Hieronder geven we voldoende informatie over een berghut zodat je voorbereid de bergen kan intrekken op weg naar de befaamde berghut.

    Bemande of onbemande hut?

    Eerst en vooral is het belangrijk om mee te geven dat elke berghut toch wel enorm kan verschillen in grootte en niveau van comfort. Op populaire en eerder toeristische plaatsen kom je vooral grote volledig bemande berghutten tegen. Daar kan je vaak genieten van heerlijke maaltijden en buiten op het terras kan genieten van een drankje. Maar deze luxe is zeker niet overal aanwezig en juist dat vinden wij het mooie en unieke aan de kleine primitieve berghutjes.

    Wij sliepen meermaals in kleine berghutten waar maximaal 10 mensen kunnen overnachten. Deze onbemande hutten zijn erg primitief en hier dien je dus zelf meer materiaal voor mee te nemen, zoals eten en slaapgerief. Zoek steeds op voorhand op wat er aanwezig is in de onbemande berghut (bijvoorbeeld dekens, matras, kookvuur, gas of houtbrander in de winter,…). De meest primitieve hut in de bergen is een ‘nood’ bivakhut. Tijdens onze roadtrip door Slovenië verbleven wij in een noodbivakhut, namelijk ‘Bivak pod Skuto’.

    Afhankelijk van hoeveel luxe je zelf gewoon bent, maakt je dus de keuze welk soort berghut het beste bij jouw wensen en noden past. Wil je eerder een low budget huttentocht maken? Dan zijn de kleine primitieve onbemande hutten een ideale keuze. Maar weet dat je rugzak zwaarder zal zijn doordat je niet enkel een lakenzak en slaapzak moet meenemen, maar je ook jouw eten, drinken en kookgerei moet voorzien. Hoef  je niet te letten op je budget tijdens je avontuur in de bergen? Boek dan een overnachting in een grotere bemande berghut. De goedkoopste optie in deze grote hutten is een slaapzaal waar soms plaats is voor 30 tot 40 mensen. Wil je liever wat meer privacy? Dan kan je ook kiezen voor een kleinere slaapzaal te boeken of zelfs 1/2 persoonskamers.

    Reserveer op voorhand je overnachting

    Voor sommige langeafstandsroutes dien je maanden op voorhand de hutten te reserveren. Dus als je een huttentocht avontuur aan het plannen bent, hou hier dan zeker rekening mee. Indien je lid bent van de NKBV (Nederland) of KBF (België) krijg je tot 50% korting in berghutten. Hiermee ben je ook direct verzekerd tijdens je gewaagde bergavonturen. Eentje om over na te denken als je meermaals op avontuur gaat in de bergen!

    Locatie en toegankelijkheid

    In het algemeen liggen berghutten vrij afgelegen en dien je wel wat afstand te wandelen en klimmen voordat je bij de hut aankomt. Maar toch zijn er ook uitzonderingen waarbij je een kabellift kan nemen tot aan een berghut. Net zoals bij ons bezoek aan de grote Aletschgletsjer in Zwitserland verbleven we in Alpenlodge Kühboden. Een hut die gelegen is in het bergdorpje Fiescheralp en ook te bereiken was met een kabellift vanuit het dal. Dit komt voornamelijk voor bij toeristische locaties, en kan je dus ook het bijhorende prijskaartje verwachten van de kabellift.

    Wanneer je verder de bergen in trekt en je bijvoorbeeld meerdere dagen een natuurpark wil verkennen, dan zal de berghut iets minder toegankelijk zijn en dien je steeds voorbereid te zijn op een stevige wandeling. Dit merkten wij vooral bij twee kleine onbemande hutten in Slovenië en Noorwegen. Daar stegen we namelijk meer dan 1000 hoogtemeters om de hut te bereiken! Indien deze vele hoogtemeters geen optie zijn, kies dan voor populaire bergwandelroutes waar je de kabellift naar boven/beneden kan nemen. Op die manier bespaar je heel wat hoogtemeters. Voor iedereen wat wils dus in de bergen, maar doe op voorhand je research zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

    Faciliteiten in een berghut

    In veel berghutten in de Alpen is er voldoende slaapplek, omdat ze werken met slaapzalen vol stapelbedden. Beneden op het gelijkvloers is er meestal een gedeelde eetplaats, waar je soms eten en drinken kan kopen indien de hut bemand is. Check zeker op voorhand of je zelf eten (bijvoorbeeld droogvoeding maaltijden) moet meenemen, bijvoorbeeld droogvoeding maaltijden, of je van een warme bereide maaltijd kan genieten in de bemande berghut. Hou er rekening mee dat er in veel hutten het avondeten op een vast tijdstip wordt geserveerd en dat ze werken met een ‘vaste’ menu. Je eet dus wat de pot schaft! Ook in de ochtend kan het soms erg vroeg ontbijt zijn, aangezien veel bergwandelaars vroeg aan hun hike starten naar bijvoorbeeld een nabijgelegen bergtop.

    Kijk je uit naar een lekkere warme douche na een hele dag zweten van de vele hoogtemeters? In de meeste bemande hutten zijn er sanitaire voorzieningen, zoals toiletten en een douche. Maar verwacht niet dezelfde luxe als een hotel in het dal. In de bergen wordt er zuinig omgegaan met water en elektriciteit. Meestal betaal je ook een extra vergoeding indien je wil douchen. Overnacht je in een onbemande berghut of noodbivakhut, dan raden we aan om een lekker frisse duik te nemen in een helder bergmeertje. Zo moet je niet bezweet in je lakenzak of slaapzak kruipen.

    Tip: koop een liner of lakenzak

    Neem steeds een liner of lakenzak mee als je gaat overnachten in een bemande berghut. Een slaapzak hoef je in de meeste gevallen niet mee te nemen, aangezien ze dekens ter beschikking hebben. Onze liners zijn van het merk Sea to Summit. Een populaire liner is de katoenen Sea to Summit Traveler. Wil je weten welk materiaal wij nog allemaal meenemen? Neem dan een kijkje op onze gearlist pagina.

    De ongeschreven regels van een berghut

    Als je kies voor een te overnachten in een bemande berghut en slaapt in een slaapzaal met andere bergliefhebbers, dan zijn er natuurlijk allerlei ongeschreven regeltjes. We hebben enkele do’s and don’ts opgesomd die je vermoedelijk zal ervaren in een berghut:

    • Doe je wandelschoenen uit: Voordat je de berghut binnengaat, is dit de eerste regel waarmee je rekening moet houden. Vaak voorzien berghutten zelf slippers of sloffen.
    • Stilte en respect: Bergklimmers staan vaak heel vroeg op in de nacht/ochtend om een berg tijdens zonsopgang te beklimmen. Daarom gaan de lichten rond 22u uit en dient er in de hut en vooral in de slaapzaal stilte te zijn. Vergeet zeker je oordopjes en eventueel slaapmasker niet, om gesnurk tegen te gaan.
    • Reservering: Tijdens drukke periodes is een reservering vaak verplicht en meld je bij aankomst ook bij de ‘huttenwaard’. Dit is de persoon die je alle uitleg geeft. Neem ook cash geld mee als je een bergtocht maakt.
    • Leave no trace: Zorg ervoor dat je jouw eigen afval terug mee neemt. Neem dus zeker afvalzakjes mee om eenvoudig de verpakkingen van snacks, droogvoedingzakje,… terug te kunnen meenemen naar het dal.

    Onze ervaring bij Rifugio Croda da Lago nabij Lago Fedèra

    Tijdens de herfst maakten wij een roadtrip door de Dolomieten in Italië. Het doel was om de zonsopkomst vast te leggen bij Lago Fedèra. Daarom was het ideaal om te slapen in Rifugio Croda da Lago, een berghut gelegen vlak naast het meer. We boekten telefonisch de overnachting, aangezien we de volgende dag al wilden komen. Je kan ook via de website van de berghut ruim op voorhand een overnachting boeken.

    Wij starten onze wandeling naar de berghut bij Passo Giau en wandelden naar Lago delle Baste om daar de zonsondergang vast te leggen. Nadat het laatste licht op de berg Pelmo Cima scheen, zetten we onze tocht verder naar de berghut. Op de website van de berghut vind je meer opties om de hut te bereiken.

    Rifugio Croda da Lago heeft veel van wat een bemande berghut aanbiedt. Je kan er ofwel enkel overnachten zoals ons, of je kan kiezen voor halfboard en in de ochtend nog extra ontbijt. De prijzen variëren daarom van 25 tot 70 euro. Het meest bijzondere aan deze hut was het uitzicht vanuit de slaapzaal. We hadden zicht op Becco di Mezzodi die we de volgende ochtend gingen vastleggen bij Lago Fedèra. Onze overnachting in de berghut leek een beetje op een koor optreden door al het gesnurk! Daarom staken we beiden onze oordoppen in. Als je het niet gewoon bent om met oordoppen te slapen, dan kan je dit best thuis al eens oefenen. Een optimale nachtrust is een must!

    Na de prachtige zonsopkomst te hebben vastgelegd, viel onze blik op een kleine sauna vlakbij de berghut. Wat een unieke locatie om te genieten van een sauna momentje met ernaast ook nog eens een koudwaterbad. Als je hiervan gebruik wil maken  reserveer je best op voorhand en dan kan je tussen 4 en 6 PM helemaal tot rust komen. Een leuke extra om toe te voegen aan je avontuur bij Rifugio Croda da Lago!

    Meer lezen over Italië?

    Recente reisblogs

    We helpen je graag op weg!

    Handige sites
    om je reis te plannen

    Op onze reisblog maken we gebruik van affiliated links. Dit wil zeggen dat als je via deze links een aankoop doet, dat wij daar een kleine commissie van krijgen. Zonder extra kosten voor jou, een win-win dus! Zo help je ons bij het ondersteunen van onze reisblog.

    steun somewhere outdoor
    Bedankt om onze blog te lezen

    Steun ons helemaal gratis!

    Met alle plezier delen wij onze reisverhalen, foto’s en video’s met andere reizigers. Als je ons hiervoor graag wil bedanken, dan kan dat door via onze linkjes je reis (of accommodatie, vliegticket, huurauto, activiteit, reisproduct) te boeken.

    Duizendmaal dank,
    Jurian & Lissa

    Scroll naar boven