Aletschgletsjer: de grootste gletsjer van de Alpen

De Aletschgletsjer, een locatie die we al heel vaak op Instagram hebben zien verschijnen en graag met eigen ogen gezien wilden hebben! Uitstrekkend over een indrukwekkende 23 kilometer met een dikte van ongeveer 900 meter, is het de grootste gletsjer van Zwitserland én van de Alpen. Een zesde van de volledige ijsmassa van de Alpen zit hier verzameld. Helaas is de Aletschgletsjer in een razend snel tempo aan het smelten door klimaatveranderingen. Dit is zeer tragisch, maar dit was voor ons een extra reden om de gletsjer nu nog gaan te bewonderen, voordat het te laat is…

Inhoud
    Add a header to begin generating the table of contents

    Hoe kom je bij de Aletschgletsjer?

    Wij parkeerden ons campervan busje beneden aan de kabelbaan in het dorpje Fiesch. Deze parking is betalend, de huidige tarieven kun je terugvinden op de website van Aletsch Arena. In Fiesch namen we de kabelbaan naar Fiescheralp. Van hieruit start de wandelroute waarover wij het gaan hebben in deze blogpost.

    Afhankelijk van hoe lang je de wandelroute wil maken, kies je in het dal een dorpje waar je de kabelbaan wil nemen. Indien je kiest voor een grote wandeling, dan kan je bij Bettmeralp starten, vlakbij het meer Bettmersee. Om wat hoogtemeters te vermijden, kan je de kabelbaan verder nemen naar Bettmerhorn. Een andere optie om de Aletschgletsjer te bereiken is via Riederalp. Riederalp ligt aan de voet van de gletsjer en is het laagste dorpje van de drie. Dit betekent dat je nog vele hoogtemeters moet doen om bij de Aletschgletsjer te geraken.

    Daarom raden wij zelf Fiescheralp aan, omdat deze uitvalsbasis het best gelegen is. In Fiescheralp kan je er ook voor kiezen om de kabelbaan verder te nemen naar de top van Eggishorn.

    Bereikbaarheid Aletschgletsjer kabelbanen:

    Wandeling met zicht op de Aletschgletsjer

    Wandelafstand: 16,5 km
    Start- en eindpunt: Alpenlodge Kühboden
    Duur: 5u30 (zonder pauze)
    Hoogtemeters: 540 m

    We maakten een prachtige luswandeling rondom de Eggishorn en de Bettmerhorn. We startten vanuit hotel Alpenlodge Kühboden in Fiescheralp en begonnen de wandeling in noordelijke richting.

    De eerste highlight op ons pad was de Tälligrattunnel van maar liefst 1 km lang. Deze tunnel is enkel open in de zomer en bespaarde ons 300 m klimmen en dalen. Als we terug licht aan het einde van de tunnel zagen, kwamen we aan in een natte vallei met veel riviertjes en meertjes. Langs onze rechterkant zagen we de berghut Gletscherstube Märjelen. In het verre verleden lag deze berghut aan de rand van de gletsjer. Achter de berghut ligt een stuwmeer genaamd Vordersee.

    Onze wandeling zette zich verder richting de gletsjer. We volgden een heel groene en waterrijke wandelroute langs de rivier Märjelenbach en het idyllische meertje Märjelensee. En na een paar kilometers was de gletsjer in zicht! Toevallig was het bijna middag en zochten we een plekje om te eten met uitzicht op de doorsnede van de Aletschgletsjer. In dat half uurtje dat we onze lunch aan het opeten waren, zagen we maar water stromen van al het gletsjerijs dat aan het smelten was.

    We hoorden in de verte donderwolken en besloten onze wandeling snel verder te zetten. Wij kozen ervoor om de Panoramaroute (nr. 39) te wandelen die parallel liep naast de gletsjer. Zo hadden we steeds zicht op dit gigantische ijsmonster! Sinds 2001 behoort dit gebied tot het Unesco-wereldnatuurerfgoed.

    Na bijna 4 km kozen we het pad dat naar links afboog en rond Bettmerhorn heen liep. Hierna was het enkel nog maar dalen. Onze voetzolen begonnen beiden ook al wat pijn te doen van de vele wandelingen tijdens onze roadtrip door Zwitserland. Stilaan tijd voor een nieuw paar inlegzolen voor onze wandelschoenen! Toen we in de verte de kabelbaan bij Fiescheralp konden zien, was het zo ver. We voelden de eerste regendruppels. Oh nee, die grote donderwolk die we daarstraks aan de gletsjer hoorden was aangekomen. Lopen maar! Met behulp van onze wandelstokken raasden we de berg af, juist op tijd om in de cabine van de kabellift te springen.

    Gletsjer smelt in recordtempo 

    In de animatie van glacioloog Dr. Matthias Huss zie je dat al het gletsjerijs tegen 2100 zou kunnen smelten. 

    Om een deel van de Alpengletsjer te redden, zouden we de opwarming van de aarde moeten beperken tot minder dan 2 graden gemiddeld en het is duidelijk dat dit alles behalve aan het lukken is…

    Gletsjerwandeling met gids

    Tijdens onze wandeling naast de gletsjer zagen we in de verte een groep avonturiers die op gletsjerexpeditie waren. De Aletsch Arena biedt een gletsjerexpeditie met gids aan, die ongeveer 6 uur duurt. Daarom is een goede fysieke conditie belangrijk. Meer informatie over deze begeleide tochten kun je hier terugvinden. Prijzen starten vanaf 99 CHF.
    gletsjerwandeling aletschgletsjer zwitserland

    Wandelroutes in de Aletsch Arena

    Er is een verscheidenheid aan wandelroutes die je kan doen in de Aletsch Arena, variërend in moeilijkheidsgraad en lengte. Kies dus steeds een wandeling dat past bij je ervaring en fysieke conditie.

    Overnachten bij de Aletschgletsjer

    Wij overnachten in hotel Alpenlodge Kühboden in Fiescheralp. Op booking.com zagen we dat in onze reservatie bij Alpenlodge Kühboden een retourticket was inbegrepen van Fiesch naar Fiescheralp, alsook het ontbijt de volgende ochtend. Een no-brainer, onze keuze was snel gemaakt! Aangezien de drie bergdorpjes autoluw zijn, en het een prachtige regio is om meerdere dagen te verkennen, raden we sterk aan een overnachting te boeken.

    Zowel in Fiescheralp, Bettmeralp en Riederalp zijn voldoende hotels en chalets beschikbaar. De prijs van de meest unieke overnachtingslocatie bij de Aletschgletsjer gaat naar The Cube Aletsch op de top van de Eggishorn. Spijtig genoeg is deze privé lodge in 2024 gesloten wegens verbouwingswerken.

    Voordelen overnachting Alpenlodge Kühboden:

    Don't forget it...

    Pin it for later

    We helpen je graag op weg!

    Handige sites
    om je reis te plannen

    Op onze reisblog maken we gebruik van affiliated links. Dit wil zeggen dat als je via deze links een aankoop doet, dat wij daar een kleine commissie van krijgen. Zonder extra kosten voor jou, een win-win dus! Zo help je ons bij het ondersteunen van onze reisblog.

    steun somewhere outdoor
    Bedankt om onze blog te lezen

    Steun ons helemaal gratis!

    Met alle plezier delen wij onze reisverhalen, foto’s en video’s met andere reizigers. Als je ons hiervoor graag wil bedanken, dan kan dat door via onze linkjes je reis (of accommodatie, vliegticket, huurauto, activiteit, reisproduct) te boeken.

    Duizendmaal dank,
    Jurian & Lissa

    Scroll naar boven