Tijdens onze roadtrip door Zwitserland mocht een overnachting in ons tentje in de bergen zeker niet ontbreken. We vinden dit altijd een leuke, avontuurlijke ervaring en proberen dit in elke roadtrip te voorzien. Deze keer leek Bachalpsee ons de meest unieke locatie om te bivakeren.
Ondanks dat Bachalpsee op een hoogte van 2.265 meter ligt, is het zeer toegankelijk en eenvoudig te bereiken. We nemen je in deze blogpost mee op onze wandeling naar dit prachtige bergmeer én vertellen je over het magische natuurfenomeen dat wij ‘s nachts mochten ervaren!
Parking en bereikbaarheid
Om bij Bachalpsee te geraken, parkeren we ons in het dorpje Grindelwald. Dit dorpje in de Jungfrau regio is het hele jaar door een hotspot bij vele toeristen, verwacht je dus aan heel wat drukte in de straten. Een parkeerplek zoeken was door deze drukte dus ook een hele opgave.
Daarom raden we je aan om niet te parkeren bij de dichtstbijzijnde parking bij kabelbaan ‘Grindelwald First’, maar een beetje verder te rijden en te parkeren bij Parking Pfingstegg. Hier heb je meer kans op een parkeerplek en deze kost slechts 11 CHF voor +/- 24 uur.
Bij kabelbaan Grindelwald First namen we de laatste gondola naar boven omdat we bij Bachalpsee gingen overnachten met ons tentje. We kochten ook enkel een ticketje voor de heenrit, aangezien we van een uitdaging houden en we de volgende ochtend volledig te voet afdalen terug naar Grindelwald.
Indien je toch liever een daguitstap wil maken naar Bachalpsee, boek dan hier een retourticket voor de gondolarit naar First Cliff Walk. Dit ticket kost 68 CHF voor heen en terug.
Na een 25 minuten durende gondolarit kwamen we boven aan. De rit alleen al was fantastisch, omdat je de hele tijd een uitzicht hebt op de beroemde Eiger. De Eiger is een 3970 meter hoge berg in het gebied van het Berner Oberland.
Wandeling naar Bachalpsee
- Afstand heenroute: 4,89 km
- Stijgen: 190 m
- Dalen: 30 m
- Duur: 1u30
- Moeilijkheidsgraad: makkelijk
- Toilet: simpel wc’tje bij het meer
Eenmaal we boven aankwamen, waren we gestart met een korte wandeling over de First Cliff Walk. Dit is een gratis te bezoeken ijzeren wandelpad aan de zijkant van een bergwand met aan het eind een mooi uitkijkplatform (binnenkort kan je hier meer over lezen in een nieuwe blogpost). Nadien konden we starten aan onze wandeling naar Bachalpsee!
De hike naar de spot waar we ons tentje gingen opzetten duurde 1u30. Wij hadden een goed gevulde backpack bij, dus afhankelijk van je fysieke uithouding doe je dit sneller of trager als ons. Aangezien de route goed is aangegeven, vrij brede wandelpaden heeft en gelijdelijk aan stijgt, is het een zeer toegankelijke wandeling.
De uitzichten onderweg zijn adembenemend! De groene weides met besneeuwde bergtoppen daarachter blijven verrassen. We hadden niet de meest zonnige dag, dus het uitzicht dat we hadden op de Eiger in de gondola werd steeds minder en minder zichtbaar. Toen we in de late namiddag waren aangekomen bij Bachalpsee hadden we ervoor gekozen om meteen naar het viewpoint bovenaan te wandelen om een plekje te zoeken om ons tentje op te zetten.
Magisch natuurfenomeen airglow
Aangezien het weer enkel maar slechter werd, besloten we vroeg te gaan slapen en waren we aan het hopen op een mooie ochtend zonder te veel wolken en mist.
Maar dan… rond 2 uur ‘s nachts werd Lissa wakker omdat ze moest gaan plassen. Ze fluisterde dat ze wat kleuren in de lucht zag, maar ze had haar bril niet op, dus moest ik naar buiten komen. Ik nam mijn camera mee en wat we toen zagen was een nachtelijke hemel vol sterren en veel groene strepen in de lucht. De kleuren waren moeilijk te zien met het blote oog, maar door de lange sluitertijd van mijn camera konden we het waarnemen. Lissa ging terug in de tent en verlichtte het met haar Petzl hoofdlamp, zodat ik dit unieke moment kon vastleggen!
Wanneer we terug in de tent waren zocht ik op internet hoe dit natuurverschijnsel werd genoemd, omdat ik dit nog nooit eerder had gezien. Het heet luchtgloed (airglow). Als landschapsfotograaf is het echt fijn om dit soort natuurfenomenen te ervaren en vast te leggen. Deze momenten maken het goed voor alle slapeloze en koude nachten in ons tentje!
Wat is airglow?
Airglow is een relatief onbekend fenomeen dat optreedt in de bovenste lagen van de atmosfeer van onze aarde. Overdag absorbeert onze atmosfeer straling van de zon, wat leidt tot ionisatie van atomen en moleculen. ‘s Nachts komt deze energie vrij door chemische reacties en dit resulteert in luchtgloed. Er zijn nog een heleboel andere factoren die een rol spelen bij luchtgloed, zoals temperatuur en hoogte. Daarom zouden we het in ons eigen land België nooit kunnen zien.