Wandelen door de Aareschlucht kloof

De Aareschlucht is één van de mooiste kloven van de regio Meiringen, Berner Oberland. Een leuke tussenstop tijdens een roadtrip door Zwitserland! Deze kloof  in Zwitserland biedt een plezierige wandelervaring die je perfect tijdens een warme zomerdag kan doen, of tijdens een regenachtige dag waardoor de prachtige kleuren tot hun recht komen.

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  Ingangen en bereikbaarheid

  Om de Aareschlucht te bereiken, kun je naar het charmante stadje Meiringen reizen, dat gemakkelijk bereikbaar is met de trein of de auto. Het treinstation ligt op loopafstand van de kloof. Als je met de auto komt, zijn er parkeergelegenheden beschikbaar. Er is voldoende gratis parking bij ingang Aareschlucht West. Dit is ook de parking waar wij ons geparkeerd. Na de wandeling kan je met de trein terug, deze rit is bij je toegangskaartje inbegrepen.

  In de zomer kan je de wandeling ook starten aan de ingang Aareschlucht Oost, bij Innertkirchen. Als je overnacht op Camping Aareschlucht welke vlakbij de ingang Oost ligt, is dit ook een goede startlocatie als daguitstap.

  Ben je Zwitserland aan het ontdekken met de trein? Dan is een bezoek aan de Aareschlucht kloof in Zwitserland nog steeds makkelijk bereikbaar. Ieder uur rijden er namelijk treinen vanuit Interlaken (Ost) en Luzern naar het station.

  De Aareschlucht wandeling

  • Lengte: 1400m
  • De wandeling in de kloof duurt +/- 1 uur
  • Het smalste deel van de kloof is 1m breed
  • Het breedste deel is 40m
  • Kloof tot 180m hoog
  • Water tot 5m diep

  Begin je de wandeling bij ingang West? Dan start je meteen door enkele tunnels en langs het gedeelte met diepe kloven en enkele watervallen. Het gedeelte bij ingang West werd erg goed aangelegd voor jong en oud, alsook voor mensen met een fysieke beperking. Zelfs honden zijn gratis toegelaten, natuurlijk aan de leiband. De moeilijkheidsgraad van de wandeling is vrij laag en dus is het geschikt voor elk fitnessniveau. Sportieve kledij en bergschoenen zijn dus geen vereiste.

  Onderweg zijn er verschillende uitzichtpunten om te stoppen en te genieten. Alle overhangende paden zijn goed aangelegd met houten planken en in goede staat, uitgerust met een balustrade voor de veiligheid.

  We hebben zelf de Aare-kloof ervaren als een plezierige korte wandeling om zo afwisseling te hebben met andere avontuurlijke en langere wandelingen, waar vooral onze voorkeur naar toe gaat als we in de Alpen zijn. Indien je als avonturier het even wat rustiger aan wil doen, is deze wandeling dus ideaal. 

  Geschiedenis

  Het ontstaan van de Aareschlucht startte eeuwen geleden door geologische krachten en de voortdurende interactie tussen water en steen. De Aare-rivier maakt een weg door de de Berner Alpen, met haar immense kracht begonnen de rotsen te eroderen en werd de majestueuze kloof gevormd, die we vandaag de dag kunnen bewandelen.

  Het is duidelijk te zien dat het een serieuze opdracht moet geweest zijn om dit prachtig aangelegd wandelpad te bouwen door en langs de hoge wanden van de kloof. We mogen van geluk spreken dat we op plaatsen zoals deze kunnen genieten van zulke geologische fenomenen en dat de looproute duidelijk is afgebakend voor toeristen. Zo zal deze plaats nog lang intact blijven en ontstaan er geen tientallen verschillende kleine wandelroutes, zoals je geregeld kan zien bij uitkijkpunten in de bergen.

  Beste tijd om de Aareschlucht te bezoeken

  We raden aan de Aare gorge in Zwitserland te bezoeken tussen mei en september. Het zomerseizoen zorgt voor voldoende licht in de kloof waardoor de kleur van het water écht tot zijn recht komt. Het bezoeken van de kloof met warm weer heeft ook als voordeel dat door de schaduw en de diepte van de kloof, er voldoende afkoeling is. Wanneer het een regenachtige dag is kan je vooral genieten van het hoge waterpeil van de rivier en intensere kleur van het water en de rotsen.

  Vooral in het weekend kan het erg druk zijn, zeker overdag. Wij bezochten de Aareschlucht op donderdagochtend om 10u. Kom best zo vroeg mogelijk zodat je de prachtige kloof voor jezelf hebt, wat zeker een voordeel is als je onderweg veel foto’s neemt. Wij hadden voornamelijk op het einde van de wandeling wat tegenliggers.

  Bonus tip!

  In de maanden juli en augustus kan je ook kiezen voor een bezoek in de avond van 18u30 – 22u00. Alleen toegankelijk via de ingang in het westen op donderdag, vrijdag en zaterdag. Dit is een extra speciale ervaring, aangezien dan de kloof voorzien is van lichtjes en het weer zorgt voor een totaal andere sfeer. 

  Veelgestelde vragen

  Vergeet vooral je groothoeklens niet! Op de plaatsen waar het erg smal en hoog is komt deze erg van pas. Voor fotografen die foto’s met lange sluitertijd nemen a.d.h.v. een statief en ND-filters, lijkt me het smalle pad niet ideaal. Door de trillingen van voetstappen zal jouw foto niet scherp zijn. Indien het niet druk zou zijn en je nu en dan even de plaats voor jou alleen heb kan het natuurlijk wel. Zoek zeker de plaats op voorhand even op Instagram om al inspiratie op te doen voor mooie composities.

  Ja, bijna de hele wandeling is rolstoelvriendelijk. Het is wel een toeristische trekplijster, dus tijdens weekends in de zomer kan het geen aangename ervaring zijn door de drukte.

  Die mogelijkheid is er vooral bij ingang West. Aangezien dit de grootste ingang is, heeft het de meeste faciliteiten. Als je meer keuze wil hebben raden we aan het dorpje Meiringen te verkennen op zoek naar een tof restaurantje. Je kan natuurlijk ook je eigen lunchpakket of snacks meenemen, maar de hoeveelheid bankjes is minimaal.

  Een standaard ticket voor volwassenen kost 12 CHF. Kinderen onder 6 jaar hebben gratis toegang. Kinderen tot 16 jaar dienen 7,5 CHF te betalen. Meer info vind je op de officiële website van Aareschlucht.ch.

  Kaart wandeling Aareschlucht

  Nabijgelegen locaties en activiteiten in Meiringen

  Welke andere plaatsen je zeker niet mag vergeten als je de Aareschlucht bezoekt?

  1. Triftbrücke – Gadmen (blogpost: binnenkort beschikbaar)
  2. Sherlock Holmes Museum – Meiringen
  3. Handeckfallbrücke – Guttannen
  4. Reichenbach Waterfall – Meiringen
  5. Brienzersee, lekker onstpannen aan het water

  Ontdek alle accomodaties nabij Meiringen

   
  Don't forget it...

  Pin it for later

  wandelen door de aareschlucht kloof
  We helpen je graag op weg!

  Handige sites
  om je reis te plannen

  Op onze reisblog maken we gebruik van affiliated links. Dit wil zeggen dat als je via deze links een aankoop doet, dat wij daar een kleine commissie van krijgen. Zonder extra kosten voor jou, een win-win dus! Zo help je ons bij het ondersteunen van onze reisblog.

  juriancuypers-lissaboeren
  Wil je ons steunen?

  Bedankt om onze blog te lezen!

  Met alle plezier delen wij onze reisverhalen, foto’s en video’s met andere avontuurlijke reizigers. Wie ons hiervoor graag wil bedanken of ons een zakcentje wil geven voor een volgende roadtrip kan ons hier trakteren op een koffietje.

  Duizendmaal dank,
  Jurian & Lissa

  Scroll naar boven