Avontuurlijke via ferrata in Leukerbad

Beeld je eens in: je staat op 2350 meter hoogte en voor je strekt zich een overweldigend panorama uitzicht van Alpentoppen uit. Wel, dan bevind je je op de Erlebnisklettersteig Gemmi in Leukerbad. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze via ferrata een échte belevenis!

In Leukerbad kunnen zowel beginnende als gevorderde klimmers een geschikte klimroute vinden. Zo is er naast de Erlebnisklettersteig ook de langste via ferrata van Zwitserland, namelijk de route naar de top van Daubenhorn.

Voor outdoorliefhebbers die in iets meer geïnteresseerd zijn als alleen hiken of met de kabelbaan omhoog gaan om van het uitzicht te genieten, is via ferrata een mooie gelegenheid om wat van de omgeving te zien op een actieve en avontuurlijke manier. We nemen je in deze blog graag mee tijdens ons avontuur!

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  Via ferrata set aan en gaan!

  Het is zo ver, de eerste via ferrata van onze vakantie in Zwitserland. We hadden er namelijk twee op de planning staan: de bekende via ferrata route in Mürren en de uitdagende Erlebnisklettersteig in Leukerbad. We hadden op voorhand wat research gedaan en zagen dat er ons vele toffe hindernissen te wachten stonden. Ook was de route niet te lang, wat ideaal was om onze avontuurlijke roadtrip door Zwitserland te starten. 

  Aangekomen op de parking vlakbij de Gemmibahn, maken we ons klaar om ons straks in ‘hogere sferen’ te gaan begeven. We doen onze via ferrata set aan, Jurian installeert zijn GoPro, Lissa draagt een rugzak met verschillende snacks en voldoende water, en we kunnen vertrekken! We nemen de Gemmibahn naar boven. Deze gondola brengt ons in enkele minuten naar de top van Gemmipass. Wij kozen ervoor om enkel de heenrit te nemen naar boven, deze kwam neer op 28 CFH per persoon. Om wat budget te besparen hiken we na de via ferrata terug naar beneden, want de prijs van de gondola’s begint anders snel op te tellen. Zwitserland staat namelijk bekend om zijn hoge prijzen.

  Als we boven waren aangekomen dan was het nog een paar minuutjes wandelen naar de start van de via ferrata. Het beklimmen van de klettersteig is gratis, maar de exploitant ontvangt graag een donatie om de lopende kosten en het onderhoud te dekken.

  Onze hoogtepunten

  Hangbrug van 65m

  Hangbrug van 65m

  Woody Pecker

  Woody Pecker

  Wandelbrug

  Wandelbrug

  Stairway to heaven

  Stairway to heaven

  Spiderman klimnet

  Spiderman klimnet

  Uitklapbare ladder

  Uitklapbare ladder

  Informatie route

  De Erlebnisklettersteig Gemmi bevindt zich op de historische Gemmipas, onder het bergstation van de Gemmi-kabelbaan. De route verschilt toch wel wat met een normale klettersteig, door de verschillende speelse en uitdagende elementen die je normaal eerder in een hoogteparcour zou tegenkomen. Hierdoor was de route voor ons een hele ervaring. Vandaar dat de route ook ‘Erlebnis’ in zijn naam heeft. De route loopt horizontaal over een totale lengte van ongeveer 800m onder het bergrestaurant Wildstrubel en het bergstation van de Gemmibahn.

  Ons avontuur startte meteen al met een hoogtepunt, de 65 meter lange hangbrug! Dit was het moment dat we onze angsten meteen moesten loslaten. Ook werd het duidelijk dat fotograferen met mijn Nikon camera een hele uitdaging ging worden, vandaar dat ik op mijn borst een GoPro bodycam had gehangen.

  Onderweg zijn er vele laders en pinnen tot we bij de Woody Pecker aankwamen. Wij noemden dit de ‘houten hangblokken’, want ze bewogen heen en weer in elke windrichting. Deze hindernis deed de adrenaline enorm stijgen!

  Wanneer we halfweg waren, stond ons de 20m hoge ladder te wachten die maar liefst 540° draait. Een echte stairway to heaven! Wij namen even een korte plaspauze bij bergrestaurant Wildstrubel en genoten van het prachtige uitzicht op de vallei en klettersteig. Voor diegene die liever toekijken of de actieve klimmers die nood hebben aan een verfrissend drankje, is het bergrestaurant een ideale rustpunt.

  Na een korte pauze daalden we verder naar beneden via het Spiderman net. Nadien waren er weer veel ijzeren ladders en pinnen. Dit was een makkelijker deel, wat onze armen erg konden appreciëren. Onderweg kwamen we ook nog de uitklapbare ladder tegen. Dit waren twee ladders aan elkaar, beiden in een hoek van 45°. Ter hoogte van de uitdagende hindernissen werd er steeds een alternatieve route voorzien zodat je steeds verder kan gaan via trappen en pinnen voor moest je de hindernis niet aandurven. 

  Tot slot kwamen we nog enkele laatste bruggen tegen en was het einde in zicht. Wat een ervaring! Wij hadden 2u30 gedaan over de klettersteig, wat grappig is aangezien het maar een afstand is van 800m. 

  Moeilijkheidsgraad C/D of K3-4
  Afstand 800m
  Duurtijd 2u - 2u30
  Stijgen 300m
  Dalen 185m
  Beste tijd v/h jaar Jun, Jul, Aug, Sep
  Oriëntatie rotswand Zuid-Oost

  Safety first

  Hoewel via ferrata alsmaar populairder wordt, is de sport niet zonder risico’s. Laat ons duidelijk zijn: via ferrata doe je niet zonder ervaring, de nodige kennis en uitrusting.

  Naast de essentiële uitrusting die nodig is voor een zware bergwandeling (bergschoenen type B/C, geschikte kledij, EHBO-benodigdheden, voldoende water en snacks), is ook technisch materiaal vereist. Een minimale via ferrata uitrusting bestaat uit een via ferrata set met ‘shock absorber’, een klimgordel, een klimhelm en klimhandschoenen.

  Ook is het belangrijk dat je voldoende afstand laat tussen jezelf en de klimmer voor je. Iedereen klimt op zijn eigen tempo, laat je dus ook niet ophaasten doordat je de indruk hebt dat de persoon achter je sneller is of meer ervaring heeft. 

  Kijk ook zeker op voorhand na wat de weersomstandigheden zijn, zodat er niet plots een onweer of mistbank over je heen komt. Ook wij hebben onze planning aangepast. Er stond namelijk eerst een andere via ferrata in Kandersteg op de planning, maar door de vele mistwolken besloten we om meteen de autotrein door de Lötschbergtunnel te nemen van Kandersteg naar de andere kant van de berg. 

  Koop hier jouw eigen via ferrata uitrusting

  Who goes up, must go down

  Letterlijk, want er stonden ons nog vele trappen te wachten. Natuurlijk moest dit worden vastgelegd vanuit de lucht met onze drone, zo zie je de talrijke bochten van de Gemmipas die je nog naar beneden moest stappen. Heel uitputtend voor de knieën als je geen wandelstokken mee hebt. De afdaling was goed onderhouden, er waren voldoende trappen en op enkele plaatsen waren er stalen beveiliging kabels aanwezig.

  Op ontdekking in Leukerbad

  Ben je geïnspireerd geraakt en sta je te trappelen om in Leukerbad te gaan klimmen? Neem dan een kijkje op de website van Leukerbad voor meer informatie over alle mogelijk klimroutes. Kom nog meer mooie locaties te weten in onze blogpost ‘ Budgetvriendelijke roadtrip door Zwitserland in 10 dagen‘.

  Andere klimroutes in Leukerbad

  Don't forget it...

  Pin it for later

  We helpen je graag op weg!

  Handige sites
  om je reis te plannen

  Op onze reisblog maken we gebruik van affiliated links. Dit wil zeggen dat als je via deze links een aankoop doet, dat wij daar een kleine commissie van krijgen. Zonder extra kosten voor jou, een win-win dus! Zo help je ons bij het ondersteunen van onze reisblog.

  juriancuypers-lissaboeren
  Wil je ons steunen?

  Bedankt om onze blog te lezen!

  Met alle plezier delen wij onze reisverhalen, foto’s en video’s met andere avontuurlijke reizigers. Wie ons hiervoor graag wil bedanken of ons een zakcentje wil geven voor een volgende roadtrip kan ons hier trakteren op een koffietje.

  Duizendmaal dank,
  Jurian & Lissa

  Scroll naar boven